keskiviikko 11. kesäkuuta 2014

Jotain uutta (ja vielä toistaiseksi elävää) pihalla // Something new in our backyard

I haven't really inherited any green thumb genes, but I'm still trying my luck with these Juniperus horizontalis and Thuja occidentalis -bushes. This sprigbed turned out nice and I like it, but so does my little toddler, which is the reason for our next project - sandbox..:)

Olen täällä blogissakin jossain vaiheessa tunnustanut, että minulle ei valitettavasti ole periytynyt äidiltäni kukka- tai villasukkageenejä. Vaikka väite on ehkä villasukkien osalta jossain määrin kumottu, vastaavaa ei ole valitettavasti kukkien kohdalla tapahtunut ja tämän vuoden ensimmäinen kesäkukkakin on jo hengetön (eikä se edes ehtinyt ulos paikalleen..). Ajattelimme kuitenkin uhkarohkeasti kokeilla, saanko yhtä helposti ja vahingossa hengiltä myös havukasvit. 

Havupenkki rakennettiin muurikivistä (K-rauta) terassimme kupeeseen jääneen tyhjään tilaan, joka on näyttänyt siltä, että jotain puuttuu. Olin ajatellut että muurikivistä rakentaminen on nopeaa ja helppoa - kivet vain näpätään päällekäin, eikä noin matalaan penkkiin tarvitse laittaa edes betonia vahvikkeeksi. Totuus osoittautui hieman toisenlaiseksi, pohja piti tasoittaa aika tarkkaan, jotta muurikivet eivät vinksottaisi sinne tänne, kivet olivat painavia, ja niitä sai pyöritellä edestakaisin kerran jos toisenkin, jotta saimme penkistä haluamamme näköisen. Onneksi tästä eteenpäin homma eteni nopeammin. Pohjalle juurimatto, havu- ja rodomultaa istutusaltaaseen, mullan päälle maisemointikangasta ja sitten vain asettelemaan pensaita. Penkkiin valikoitui kaksi laakakatajaa, yksi timanttituija sekä yksi pallotuija. Totuuden nimissä on sanottava, että en tiedä yhtään, jätinkö niille aivan liikaa vai aivan liian vähän kasvutilaa, se jää ehkä nähtäväksi, jos hengissä säilyvät. Lisäilmettä penkille saatiin muutamista luonnonkivistä, sekä pienistä ja hieman isommista valkoisista koristekivestä (Bauhaus). Aiemmin pihakivetystä reunustaneita aurinkokennolla toimivia pihavaloja lisättiin myös muutama penkkiin ja etukulmaan jätettiin tilaa vaihtuville somisteille. Parissa ensimmäisessä kuvassa tuo kulma on vielä tyhjänä, kun piti kauniissa ilta-auringossa päästä ottamaan heti kuva juuri valmistuneesta penkistä. Alemmissa kuvissa kulmassa on ehdolla tuikkukuppi, kun en löytänyt siihen vielä mieleistäni umpinaista lyhtyä.Ihan näppärän näköinen penkistä tuli minun silmääni, vaikka itse sanonkin :). Myös Muru tykkää, mistä johtuen meillä onkin täällä tällä hetkellä työnalla hiekkalaatikko... Mitäs sinä tykkäilet? :) Nyt enää tarvitsisi pitää nämä hengissä ;).

Mukavaa keskiviikkoiltaa :)
-J

22 kommenttia:

 1. no tosi kiva. Meillä pitäs samantyylinen alkaa pystyttään, tai oikeestaan kaksi. Mitä muurikivet tuli maksamaan?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos :). Kallista lystiähän tuo oli, varsinkin näin sesonkiaikana. Noin satasen tuli muurikivet maksamaan: 3,59€ / pari maksoi nuo alimmat kerrokset, kerrokseen tuli meillä aina 9 paria. Päällimmäisen kerroksen kansikivet maksoivat 4,59€ / pari. Lähempänä syksyä vois löytää hyviä tarjouksiakin, mutta ei joudettu odottelemaan, kun ei sitten ehdittäis tehdä.. :). K-raudassa oli vähän edullisemmat kuin Bauhausissa.

   Poista
 2. Toivottelen täältä pitkää ikää uusille vihreille :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos! :D Olen uhkaillut, että käyn ostamassa muoviset tilalle, jos nuo heittävät henkensä. Vaikka sellaiset mini-joulukuuset ;)

   Poista
 3. Ihanalta näyttää! Täällä on kans yksi onneton kukkien hoitaja... Tämän vuoden kesäkukat ovat olleet jo puolitoista viikkoa hengissä parvekkeella. Melkoinen saavutus minulle ;)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos, ja tosi ihanaa kuulla, että kohtalotovereita löytyy! :D Tsemppiä meille!

   Poista
 4. Oooooo, hieno! :) Pitkää ikää kasveille! :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitän! :) Toivotaan parasta ja varaudutaan (taas) pahimpaan :D

   Poista
 5. Aivan ihana! Meilläkin olisi tarkoitus havupenkkejä laittaa, täytyy näyttää näitä sun kuvia isännälle :)

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Johanna! :) Kannattaa varmaan sitten pensaskaupoilla kysäistä asiantuntevilta myyjiltä, mikä on suositeltu istutustiheys, itse en tullut kysyneeksi, katsotaan kuinka käy.. :)

   Poista
 6. Kivan näköisen penkin olette tehneet! Meilläkin olisi tarve vastaavalle...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Anu :). Sitten vain peräkärryä auton perään ja muurikiviä hakemaan! Ja apureille kannattaa mainita kivien painosta vasta sitten paikan päällä ;)

   Poista
 7. Vautsi vau!! Kukkageenit kunniaan;) Muista kastella!
  T. Äitykkä

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Oon itsekin aika yllättynyt lopputuloksesta :). Ja nyt sitten varmaan kastelen niitä liikaa, kun yritän epätoivoisesti pitää niitä hengissä... :S

   Poista
 8. Suosittelen suojaamaan havut hyvin keväällä ja kastelemaan nyt ensimmäisenä kesänä, että juurtuvat. Minun metodi kesäkukka-asioissa on se, että perennat pitää opettaa siihen, että luonnonkastelu riittää. Minä en koskaan kastele mitään perennapenkkejä ja mulla on ollut komeammat kukkapenkit kuin ahkerasti omiaan hoitavalla anopilla. Tämän kesän kesäkukat on vielä kaupassa...

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos vinkeistä! :) Mun metodi on varmaan vahingossa ollut yrittää koulia kaikkia kasveja autiomaan olosuhteisiin, mutta vielä eivät ole ruvenneet yhteistyökykyisiksi :D

   Poista
 9. Ihana havupenkki! <3 Valkoiset kivet sopii niin kivasti havujen kanssa! Meillä on kans sisäänkäynnin luona pitkä havupenkki, mutta sille pitäis tehdä pientä uudistusta.

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Kiitos Heli! :) Nuo mätsää kyllä keskenään mukavasti yhteen! Mitä teidän havupenkissä kasvaa? :)

   Poista
 10. Meillä "musti" merkkas ainokaisen tuijaparan nurin. Suosittelen pitämään ne vierailevat villapallerot kaukana noista niin niillä saattaa olla toivoa. ;D Naapurin viherpeukalo sanoi joskus, että jos tuijan saa juurtumaan niin se on aika kiitollinen kasvi. Ei vaan tykkää yhtää, jos paikkaa menee vaihtamaan. Lisäksi muistelen nähneeni, et niitä huputetaan talvisaikaan? Mut mun tuijamenestyksellä ei varmaan ilman tuplacheckausta kannata uskoa.

  Siistin näköisen istutuksen olette kyllä saaneet aikaseksi! Wau! Tiedänpä kenet pyydän tarvittaessa kiven kasaukseen. Onko siinä lehtipuita lähellä? Mietin heti et onko nuo kauniit valkeat kivet täynnä siitepölyä ja lehtiä?

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Hehh, siellähän on puutarhan hoidossa mukana raju apulainen - ei selvästikään passannu tuija just siihen kohtaan sen mielestä :D. Vissiin niitä tosiaan pitää ainakin parina eka vuonna huputtaa, mutta pitää ehkä ottaa tarkemmin selvää ajankohdasta :). Jos nuo heti kuolee, niin ostan kyllä jotkut muoviset mini-joulukuuset tilalle!

   Yllättävän hieno tuosta tuli, en ois uskonut ;). Vieressä ei oo lehtipuita, mutta kyllä varmaan kauempaa pihalta tuulen mukana kulkeutuu lehtiä syksyllä, jää nähtäväksi. Parin päivän kokemuksella siitepöly ei tuolta pahastikaan erotu kun ei ole kuitenkaan tasainen pinta, toisin ku vieressä olevalta terassilta, ihan on keltaisena taas, vaikka pari päivää sitten sen putsasin. Murr! Onneks noita kiviä sadekin huuhtelee :)

   Poista
 11. HI i love your blog , you have a new follower from Chile
  Angelica

  VastaaPoista
  Vastaukset
  1. Wow Chile, that has to make you my farthest reader, you are more than welcome to read my blog :). Nice to know somebody reads the english summaries too!

   Poista

Ilahdun kommenteista - jätäthän rivin vierailustasi! :) // Please leave a comment! :)